10 dingen die je moet weten over Pilates - Pilates Premium Place

10 dingen die je moet weten over Pilates


Pilates is niet zomaar een sport. Pilates is een “bewegingssysteem” dat al sinds de vorige eeuw een begrip is. Het is bedoeld om je lichaam in shape te brengen én houden. Het is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Tijdens Pilates oefeningen wordt je hele lichaam aan het werk gezet, hierbij gebruik je al je spieren. Wist je dat voeten een heel belangrijk onderdeel van Pilates zijn? In dit blog lees je meer leuke weetjes over Pilates!

Hoe Pilates is ontstaan

Joseph Pilates is het brein achter deze sport. Hij geloofde dat de ademhaling, houding en leefstijl van de mens, de basis is van een goede gezondheid. Toen hij in de eerste wereldoorlog werkte in een veldhospitaal, merkte hij dat de oorlogsveteranen steeds slapper werden. Hierdoor ontwikkelde hij unieke fysieke oefeningen die hielpen bij het verbeteren van de houding, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling. Pilates ontwikkelde een speciaal oefenprogramma voor hen dat ze vanuit het ziekenhuisbed konden uitvoeren. Dit deed hij door middel van veren aan het ziekenhuisbed.

Voor vrouwen én mannen

Veel mensen denken dat Pilates vooral een sport is voor vrouwen. Dit komt omdat meer vrouwen dan mannen Pilates beoefenen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Pilates geen sport is voor mannen! Mannen profiteren net zo goed van de voordelen van Pilates. Pilates is tenslotte door en voor een man ontwikkelt.

Verschillende vormen Pilates

Pilates kent vele verschillende vormen. Zo kun je Pilates niet alleen op de mat uitvoeren, maar ook op de Reformer. Vaak wordt op de mat de basis van Pilates gelegd. De Reformer is een soort toestel met springveren, waarbij de veren de weerstand bepalen. De oefeningen op de Reformer zijn eindeloos, afhankelijk van jouw doelstellingen doe je specifieke oefeningen.

Waarom Pilates goed is voor je

Tijdens de lessen Pilates gebruik je je hele lichaam, waardoor alle spieren aan het werk worden gezet. Hierbij wordt de nadruk gelegd op een goede houding, balans, ademhaling en flexibiliteit. Deze combinatie zorgt ervoor dat je je hele lichaam fit houdt. Zo houd je je spieren soepel en sterk tegelijk!

Breng je lichaam in balans met Pilates

Bij Pilates ben je bewust bezig met je lichaam en geest. Balans speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens de lessen Pilates beweeg je op een verantwoorde manier. Heb je pijnlijke klachten? Deze pijn is een waarschuwing vanuit je lichaam. Pilates kan bijdragen aan het verlichten van deze pijn. Dankzij Pilates komt jouw lichaam in balans, waardoor jou lichaam weer een stuk gezonder aanvoelt!

6 principes van Pilates

De Pilates methode gebruikt 6 principes. Deze principes komen allemaal terug in de lessen Pilates.
1. Concentratie: om zo het maximale resultaat uit elke oefening te halen. Hiermee dwing je ook je brein om bij de les te blijven.
2. Centreren: van je kern (‘core’). Voor alle oefeningen gebruik je je core, het centrum van je lichaam.
3. Controle: leren bewegen vanuit controle, want elk lichaamsdeel heeft een eigen functie.
4. Precisie: de oefeningen voer je op een bewuste manier uit, voor het beste resultaat.
5. Vloeiende bewegingen: aaneenschakeling van alle oefeningen.
6. Ademhaling: om zo zuurstof naar je spieren te transporteren, hierdoor krijgen je spieren meer energie om het maximale uit je oefening te halen. Een goede ademhaling zorgt ook voor minder stress.

Mentale gezondheid

Naast de fysieke voordelen, heeft Pilates ook voordelen voor je mentale gezondheid. Door Pilates maak je je hoofd leeg en zet je al je zorgen even opzij. Pilates helpt je het concentratievermogen te verbeteren en zorgt voor een goed humeur. Daarnaast ontwikkel je met Pilates wilskracht en zelfvertrouwen.

Je voeten, erg belangrijk bij Pilates

Een van de belangrijkste onderdelen van Pilates zijn onze voeten. Ze dragen namelijk ons hele lichaam. Pilates wordt uitgevoerd zonder schoenen. Hiervoor zijn meerdere redenen. Zo heb je minder kans om de apparaten te beschadigen, het is veiliger en het zorgt voor vrijheid van je voeten.

Populair onder topsporters en modellen

Pilates wordt steeds populairder. Ook topsporters en modellen hebben de voordelen van Pilates al ervaren. Bij modellen is Pilates favoriet, omdat je door de oefeningen mooie lange, slanke spieren krijgt. Topsporters worden flexibeler en ontwikkelen een sterkere core, waardoor hun lichaamshouding verbeterd en vervolgens minder kans hebben op blessures.

Pilates is geen yoga

Er zijn veel overeenkomsten tussen de Pilates methode en yoga. Beide zijn gericht op flexibiliteit. Toch moet je deze twee niet met elkaar vergelijken. Kort gezegd houden ze zich bij yoga meer bezig met spiritualiteit. Bij de lessen Pilates ligt de focus op kracht, door het versterken van je spieren.

Of je nu man of vrouw bent, beginner of topsporter, Pilates is voor iedereen. Ervaar de fysieke en mentale voordelen van Pilates zelf! Joseph Pilates zei ooit eens: “Na 10 sessies voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, en na 30 sessies heb je een heel nieuw lichaam.”

Menu