De voordelen van Pilates voor je geestelijke gezondheid - Pilates Premium Place

De voordelen van Pilates voor je geestelijke gezondheid

Pilates is een manier van bewust bezig zijn met je lichaam, wat niet alleen je lichaam maar ook je geest ten goede komt. Als je op zoek bent naar een ontspannen manier van bewegen is Pilates misschien wel de beste keuze. Pilates is namelijk bewezen effectief tegen bepaalde stresshormonen (zoals cortisol) en je lichaam maakt juist meer gelukshormonen (zoals endorfine) aan. Dat geeft jou een beter gevoel. Pilates versterkt lichaam én geest! 

Pilates is balans

Veel mensen sporten om in beweging te blijven; misschien ook om hun gewicht op peil te houden. Zij gaan daarbij voorbij aan de mentale voordelen die beweging heeft. Bij Pilates ben je bewust met je lichaam en je geest bezig. Balans speelt daar een belangrijke rol bij. 

Lichamelijke balans zorgt voor meer controle en bewust gebruik van je lichaam. Doordat je de positieve effecten van Pilates op je lichaam ervaart zul je merken dat ook je vertrouwen toeneemt. Maar Pilates doet meer dan je dat genoegzame gevoel geven. Aan de hand van zes pijlers van Pilates laten we je zien wat Pilates nog meer doet voor jouw mentale gezondheid. 

6x mentaal sterker met Pilates

Deze zes punten komen stuk voor stuk terug in Pilates.  

  • ‘Centering’ is het vinden van je kern (‘core’) en van daaruit werken aan je stabiliteit. Mentaal houdt dat in dat je op zoek gaat naar je emotionele nulpunt, waarmee je rust vindt om om te gaan met spanningen.  
  • Concentratie train je tijdens Pilates door te focussen op wat je met je lichamelijke oefeningen wilt bereiken. Daarmee dwing je ook je brein om bij de les te blijven. Deze concentratie stelt jouw geest in staat om op zoek te gaan naar de juiste oplossing voor problemen waar je tegenaan loopt.  
  • Controle geeft je meer zeggenschap over je bewegingen, waardoor je effectiever en gecontroleerder zult bewegen in je dagelijks leven. Hierdoor zul je in gesprekken ook sneller een geslaagde uitkomst bewerkstelligen.  
  • Precisie is het uitvoeren van oefeningen op een bewuste wijze om te zorgen dat het resultaat overeenkomt met jouw intentie. Mentaal betekent dit dat je beter weet hoe je in het dagelijks leven jouw intenties kunt uitspreken en daarmee een beter resultaat bereikt.  
  • Ademhaling is een bekend focuspunt van Pilates. Bewustwording van je ademhaling is essentieel bij het uitvoeren van oefeningen. Die bewustwording neem je eenvoudig mee in je dagelijks leven. Zeker wanneer je stress of druk ervaart is bewust ademhalen heel belangrijk 
  • ‘Flow’ is het vloeiend verbinden van je bewegingen, zodat alles als één geheel aanvoelt. Jouw mentale flow stelt je in staat om precies hetzelfde te doen; verbindingen leggen en daardoor relativeren. 

Wetenschappelijk bewezen

Er is in de loop der jaren veel onderzoek verricht naar de effecten van Pilates op de mentale gezondheid van mensen. Daaruit kwam naar voren dat Pilates depressieve klachten en angststoornissen vermindert, maar ook vermoeidheid vermindert en mensen meer energie geeft. Het is fijn dat de wetenschap onderschrijft wat wij allang weten: dat Pilates goed voor je lichaam én geest is. 

Menu