De zes principes van Pilates - Pilates Premium Place

De zes principes van Pilates

Pilates doe je met aandacht en focus, om tot een goed resultaat te komen. Het unieke van Pilates is dat in elke les en bij elke oefening zes principes worden toegepast. Door alle oefeningen zo rustig mogelijk en met totale focus uit te voeren, worden maximale voordelen uit het programma gehaald. Daarnaast wordt op deze wijze optimaal gebruik gemaakt van het Powerhouse.

 1. Concentratie
  Ons lichaam wordt gestuurd vanuit de geest en daarom is het van belang om de Pilatesoefeningen met sterke concentratie uit te voeren. Dankzij de innerlijke focus, wordt vergroting van het spiergeheugen geactiveerd en gebeurt het correct bewegen op termijn automatisch. Via verbale opdrachten van de instructeur worden deelnemers geactiveerd om de concentratie vast te houden om zo maximale waarde en resultaat van elke oefening te krijgen.
 1. Centreren
  De meeste Pilatesoefeningen zijn gericht op het verstevigen van het inwendig korset. Alle oefeningen worden gedaan terwijl de diepst gelegen buikspieren opgespannen worden. Elke beweging van het lichaam vertrekt bij Pilates van binnen en gaat naar buiten.  Als eerste wordt het Powerhouse geactiveerd en vanuit dat stabiele centrum, wordt de wervelkolom door diepgelegen stabilisatiespieren goed ondersteund. De middellijn van het lichaam dient als referentiepunt om evenwicht te creëren.
 1. Controle
  Bij Pilates is iedere beweging belangrijk. Elk deel van het lichaam moet gecontroleerd worden, zowel tijdens de oefeningen als in de overgang naar de volgende oefening. Leren bewegen vanuit controle geeft zelfvertrouwen. Alle oefeningen worden efficiënt en vloeiend gecoördineerd, waarbij aandacht is voor de functie van elk lichaamsdeel. Door de training worden spieren verlengd en versoepeld.
 1. Precisie
  Bij Pilates is het van belang te weten waar de oefening start en waar eindigt. Het ruimtelijk bewustzijn neemt toe door de exacte plaatsing van het lichaam. Precisie wordt geoefend door grote variatie in bewegingen. Van uitputting is geen sprake omdat de oefeningen in een rustig tempo worden uitgevoerd, waardoor een juiste balans tussen alle spieren wordt gewaarborgd.
 1. Vloeiende bewegingen
  Bij Pilates vloeien bewegingen naadloos over in elkaar. Pilates kan gezien worden als een dans waarbij vloeiende bewegingen essentieel zijn om de oefeningen correct uit te voeren. Deze manier van bewegen vergroot de soepelheid van gewrichten en spieren, terwijl het lichaam wordt getraind in het verlengen en tevens het zenuwstelsel wordt aangesproken.
 1. Ademhaling
  Een doelgerichte correcte ademhalingstechniek helpt om het lichaam te stretchen. Door het loslaten van spanningen ontstaat optimale lichaamscontrole. Door de adem in te houden tijdens de oefeningen ontstaat spierspanning op ongewenste plekke, waardoor het effect van Pilates teniet wordt gedaan. Juiste ademhaling tijdens de oefeningen is één van de moeilijkste dingen om aan te leren maar wel essentieel. Het leidt tot een hogere zuurstofopname en daarmee een betere afvoer van afvalstoffen.