Het belang van een goede houding - Pilates Premium Place

Het belang van een goede houding


Onderuitgezakt op de bank hangen lijkt misschien onschuldig, maar deze verkeerde lichaamshouding kan leiden tot allerlei klachten. Wist je dat een goede lichaamshouding heel wat gezondheidsproblemen vermijdt? Een goede lichaamshouding bereik je door je lichaam uit te lijnen. Maar wat is het uitlijnen van je lichaam? En waarom is het zo belangrijk?

Uitlijnen van je lichaam

Een goede lichaamshouding begint bij het uitlijnen van je lichaam. Hierbij bekijk je de positie van je lichaamsdelen. Vervolgens ga je je lichaamsdelen zo positioneren dat je lichaam optimaal kan functioneren. Door een goede uitlijning van je lichaam, zorg je ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.

Je kunt het uitlijnen van je lichaam vergelijken met de uitlijning van een auto. Als de banden wat slapper staan, kan de auto naar links of rechts gaan hangen. Waardoor de auto meer brandstof zal verbruiken. Dit is ook zo met je lichaam. Wanneer je lichaam niet goed uitgelijnd is, zullen je gewrichten belast worden en slijten ze sneller. De banden van een auto zijn makkelijk te vervangen, maar de gewrichten en spieren van je lichaam zijn een ander verhaal.

Waarom is het zo belangrijk?

Een onjuiste uitlijning van het lichaam, dus een verkeerde lichaamshouding, kan leiden tot klachten zoals rug- en nekpijn. Door het lichaam uit te lijnen, door bijvoorbeeld scheefstanden te corrigeren, worden veel lichamelijke klachten al opgelost. Bij een slecht uitgelijnde houding moeten heel wat spieren en spiergroepen harder werken om het lichaam in balans te houden. Dit kost niet alleen extra veel energie, maar kan ook leiden tot klachten in spieren, pezen en gewrichten. Een goede houding zorgt ervoor dat je lichaam beter functioneert, je energieniveau verhoogt, je bloedsomloop verbetert en je pijn vermindert.

Goede houding

Een goede houding begint bij je voeten. Als er onbalans in de voeten ontstaat, reageert ons lichaam met pijn in knie, heup, bil, onderrug, en zelfs nekklachten kunnen hier het gevolg van zijn. Maar wat wordt dan verstaan onder een goede houding? De juiste houding is dat het hoofd, schouders en de heupen zich in een verticale lijn bevinden. Als je eenmaal de juiste houding hebt gevonden, is het belangrijk de spieren te versterken die je in positie houden. Met de lessen Pilates werk je aan het verbeteren van je lichaamshouding. Pilates legt de nadruk op een uitgebalanceerde training van de spieren en het uitlijnen van het skelet, wat ervoor zorgt dat de juiste spieren versterkt worden, welke zorgen voor een goede houding.

Als je maar vaak genoeg let op je houding, wordt het op een gegeven moment een automatisme, waar je blijvend profijt van hebt!

Menu