Luisteren naar je lijf is extra belangrijk tijdens een zwangerschap - Pilates Premium Place

Luisteren naar je lijf is extra belangrijk tijdens een zwangerschap

Joliek Backx is voor de derde keer zwanger en voor haar is het inmiddels vanzelfsprekend dat ze zich aansluit bij de groep voor zwangerschapspilates bij Pilates Premium Place. Het helpt haar om zich goed voor te bereiden op de bevalling en het herstel daarna.

“Ik deed al Pilates toen ik zwanger werd van onze eerste”, vertelt Joliek. “Ik had gehoopt dat te kunnen blijven doen tot de bevalling. Mijn lijf besloot anders. Sommige oefeningen zijn gewoon niet prettig of mogelijk met een dikke buik. Gelukkig had Diani een speciale les voor zwangere vrouwen en dat voelde meteen heel goed. De oefeningen worden aangepast op wat nog wel mogelijk is en dat voel je zelf het beste. Gelukkig heb ik zelf geen klachten gehad tijdens de zwangerschappen maar toch is het fijn als iemand meekijkt en gerichte aanwijzingen geeft.”

Bij de zwangerschapspilateslessen ligt de focus zowel op de bekken en bekkenbodemspier als op het gehele lichaam en de ademhaling. “Die bekkenbodemspier is belangrijk om je door de bevalling te helpen maar vooral ook daarna”, heeft Joliek geleerd. “We Leren deze spier op een juiste manier aan te spannen, maar zeker ook te ontspannen. Door het tijdens de lessen veel te oefenen, gaat je lijf bepaalde signalen herkennen en is het later makkelijker om het juiste te doen.” Buiten de Pilateslessen voor zwangere vrouwen is er ook een mama recoveryles waarin je langzaam begint met opbouwen. Je lijf heeft een flinke prestatie geleverd door een bevalling te doorstaan. Dat moet langzaam weer wennen aan inspanning en mag daarvoor eerst even wat rust hebben.”

Diani wisselt de oefeningen af met blokjes theorie. Joliek: “We beginnen altijd met een warming up, daarna de oefeningen met uitleg waarvoor of waarom die oefening goed is. De laatste vijf minuten van de les worden meestal helemaal besteed aan één thema, waarin ook ruimte is voor vragen.” Je kunt met de Pilateslessen doorgaan zo lang als het goed voor je voelt. “Er is geen norm voor. Bij mijn eerste bevalling ging ik door tot de 42e week; bij de tweede ook tot het einde en dat ben ik nu weer van plan. Niemand legt je op wat je moet doen, dat kan ook niet want jij bent de enige die jouw lijf voelt. Luisteren naar je lichaam is ook iets wat Diani ons leert.”

“Het is fijn dat alle facetten van Pilates terugkomen in de zwangerschapsvariant”, vindt Joliek. “Ademhaling bijvoorbeeld; heel belangrijk bij gewone Pilates en natuurlijk ook tijdens de bevalling. Datzelfde geldt voor focus; dat leer je bij Pilates en is bij het bevallen ook belangrijk. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon fijn dat je alle spiergroepen blijft trainen, zo blijf je soepel, sterk en fit. Daar heb je niet alleen tijdens de zwangerschap en bevalling iets aan, maar zeker ook daarna.”.

Joliek is enthousiast over de zwangerschapspilates, zoveel mag duidelijk zijn. “Vooral de persoonlijke aandacht en de enorme kennis die Diani over haar sport heeft, maakt dat ik graag naar de lessen ga. Ik zou het iedere zwangere vrouw aan willen raden.”