Meteen vanaf de eerste les resultaat - Pilates Premium Place

Meteen vanaf de eerste les resultaat

Pilates is goed voor je spieren, dat mag inmiddels bekend zijn. Het verlengt de spieren en maakt ze soepeler en langer. Dat heeft Esther Groenen uit eigen ervaring mee mogen maken. Zij kampt al sinds haar jeugd met scoliose, lordose en tordose en pas sinds ze Pilates doet, heeft ze het idee dat er verbetering opgetreden is.

Moeilijke rug

“Laat ik zeggen dat ik een ‘moeilijke rug’ heb”, vat Esther haar medische conditie samen. “Ik kan niet echt zeggen dat ik altijd pijn had, maar ik had wel altijd last, een algemeen gevoel van zwakte in mijn rug, van bijna geen kracht. Dat beïnvloedde mijn dagelijks leven behoorlijk want je moet er altijd rekening mee houden. In zekere zin beheerste het mijn leven. Ongemerkt verandert je lichaamshouding om iets te compenseren. Daardoor waren sommige spieren te lang geworden, andere altijd verkrampt. Je wilt niet weten hoeveel verschillende therapieën ik heb gevolgd. Ik heb ze allemaal vervloekt. Omdat ze geen resultaat gaven en te saai waren en dan is het héél lastig volhouden. Laat ik het netjes zeggen: ik had een natuurlijk aversie tegen sport en therapie ontwikkeld.”

Eerste stap zetten

Een vriendin van Esther deed al een tijdje Pilates bij Diani en zij overtuigde haar om een proefles aan te vragen. “Ze was er zo enthousiast over dat ik besloot om het ook een keer te proberen. Mede ook omdat ik altijd goede verhalen hoorde over Pilates van mijn huisarts en fysiotherapeut. Maar die eerste stap was voor mij zo lastig te zetten. Blij dat ik het toch gedaan heb. Meteen bij de eerste les keek Diani naar mij. Heel letterlijk. Ze zag hoe mijn rug in elkaar zat, hoe ik mijn spieren gebruikte, misbruikte ook. Daar paste zij meteen de oefeningen op aan en eerlijk: meteen vanaf de eerste les, voelde ik verschil.”

Elke les zijn kleine verbeteringen te halen

Diani leerde Esther haar spieren kennen, welke houding goed was en hoe bewust zij zich van elke beweging moest worden. “Dat heeft echt tijd nodig”, vertelt Esther. “Bij elke oefening kijkt ze mee en geeft aanwijzingen. Ik had gedacht dat ik na drie keer oefenen het allemaal wel zou kunnen maar elke les weer zijn er kleine verbeteringen te halen in de les. Zó fijn. Zeker nu ik merk dat het écht resultaat heeft. Ik leer hoe ik mijn spieren moet besturen vanuit mijn core. Ik heb ervaren dat ik veel meer kan dan ik vooraf dacht. En wat ik vooral heb ontdekt: ik vind het leuk en kan het daarom volhouden. Dat is zo’n fijn gevoel. Ik oefen nu zelfs thuis en vind dat niet moeilijk om vol te houden.”

Meer kracht en souplesse dankzij deskundigheid Diani

Esther roemt de vakkundigheid van Diani. “Ze is zó gefocust als ze les aan het geven is. Ik heb tot nu toe vooral privéles gehad omdat het echt nodig was om de volle aandacht te krijgen. Diani is zo’n fijn mens, ze weet anderen zo goed te motiveren. Ik weet zeker dat als ik niet bij Pilates Premium Place terecht was gekomen, ik allang weer was afgehaakt. Nu weet ik dat ik het vol kan houden en dat is dankzij Diani en de laagdrempeligheid van haar lessen. Dat persoonlijke contact voegt écht iets toe aan de lessen. En mijn rug? Stukken beter, meer kracht en souplesse en niet meer constant het gevoel dat het mis kan gaan.”

Eerste therapie die echt effect heeft

Er zou nog één ding mogen veranderen voor Esther: “Van mij zouden deze lessen vergoed mogen worden vanuit de zorgverzekering. Door een betere houding voorkom je zoveel latere problemen en dat scheelt natuurlijk medische kosten. Maar goed, ik bepaal de inhoud van de zorgverzekering niet. Mensen met dezelfde klachten – en waarschijnlijk veel andere klachten ook – zouden echt geholpen zijn als de zorgverzekering meehelpt. Voor mij is Pilates in ieder geval de eerste therapie waarvan ik écht het gevoel heb dat het effect heeft en dat is héél fijn.”