Neutrale bekkenstand - Pilates Premium Place

Neutrale bekkenstand

Pilatesoefeningen hebben het meest effect als ze uitgevoerd worden met een neutrale bekkenstand. Dat klinkt heel eenvoudig omdat je er wellicht vanuit gaat dat de neutrale stand automatisch gaat. Dat is niet zo: een neutrale bekkenstand moet je activeren. De wervelkolom heeft van nature een welving en geeft in principe een juiste balans in de bolling en holling van de rug. Door een aangeleerde verkeerde houding is de balans vaak verstoord. Daarbij worden de bilspieren vaak overmatig aangespannen en dat heeft geen positief effect op de neutrale bekkenstand.

Hoe bereik je een neutrale bekkenstand?

Het is niet heel eenvoudig uit te leggen hoe een neutrale bekkenstand wordt bereikt, dat moet je vooral voelen, maar een stukje theorie kan nooit kwaad.
Vergelijk je core met een uurwerk: je navel is 12 uur, je bekkenbotjes 3 en 9 uur en je schaambeen is 6 uur. Begin met focus op je ademhaling, altijd belangrijk bij Pilates. Terwijl je uitademt, beweeg je richting 12 uur en verliest je onderrug de natuurlijke holling. Het schaambeen is hoger dan de heupbotjes. Adem nu naar 6 uur en voel de natuurlijke holling van je onderrug terugkomen. Het schaambeen is nu lager dan de heupbotjes. Focus op je ademhaling terwijl je naar 3 uur beweegt en voel de linkerkant van je lichaam zwaar worden en de rechterkant iets omhoog komen. Herhaal deze beweging naar 9 uur. Wanneer je je bewust bent van alle houdingen, kun je de positie bepalen waarin alle ‘uren’ in balans en op gelijke hoogte zijn en heb je de neutrale bekkenstand bereikt. Bij een juiste bekken stand voel je de transversus , dieper gelegen buikspieren, aanspannen.

Oefening baart kunst

Wees gerust: het lukt waarschijnlijk niet meteen de eerste keer om de neutrale bekkenstand te bereiken. Ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. Door te herhalen ga je steeds beter voelen en met de juiste begeleiding haal je sneller resultaat.

Neutraal versus imprinted

De tegenhanger van de neutrale bekkenstand is de ‘imprinted’ stand. Hierbij ligt de rug zonder holling op de mat. Deze houding is vooral geschikt voor oefeningen die uitgevoerd worden met de benen in de lucht, waarbij veel gewicht aan de wervelkolom hangt. In alle gevallen blijven de bilspieren ontspannen. Alleen dan kunnen de dieper gelegen buikspieren bereikt worden. Luister goed naar de instructies van de trainer, hij/zij geeft aan in welke stand een oefening moet worden uitgevoerd voor het beste resultaat.