Ontdek de kracht van ademhaling tijdens Pilates - Pilates Premium Place

Ontdek de kracht van ademhaling tijdens Pilates

In de wereld van Pilates wordt er geen beweging gemaakt zonder een focus op ademhaling. Het is de levenskracht die elke beweging doordringt en het lichaam in harmonie brengt. Stilstand in spieren is achteruitgang, en dit geldt vooral voor de ademhalingsspieren en hun omringende spieren. Vergelijk het met het trainen van je biceps voorzijde en triceps achterzijde. Je traint niet eenzijdig maar zorgt voor balans door ze in beide richting te trainen.

De dans van ademhaling en mobiliteit

Eenzijdig ademhalen creëert dus ook een disbalans, een juiste ademhaling ondersteunt de bewegingen rondom de kernspieren. Het voorkomt verklevingen en opent de deur naar meer mobiliteit. De wervelkolom wordt verlengd, het lichaam gestabiliseerd, en elke oefening krijgt een diepere betekenis. Je ademhalingspieren zo veelzijdig mogelijk benutten draagt bij aan een bredere expansie om de stilstaande/vaste spieren in beweging te krijgen en de dieper liggende core-spieren krachtiger te activeren.

Ademhaling, een essentieel element

Onze ‘normale dagelijkse natuurlijke onbewuste ademhaling’ verbetert merkbaar na specifieke ademhalingsoefeningen. Dan is er de ‘bewuste getrainde ademhaling’ – een doelgerichte aanpak om te ontspannen, de adem specifiek te sturen voor meer mobiliteit, of spieren aan te spannen voor een stevigere core.

Flanken en middenrif ademhaling

In de Pilates-wereld wordt vaak gesproken over flanken- en middenrifademhaling. Maar wat betekent dat precies? Zoals bij veel leermomenten in het leven, lijkt het in eerste instantie overweldigend, maar met herhaling en bewustwording wordt het een tweede natuur.

  • Lichaamshouding en ademhaling zijn een onafscheidelijk duo – Een juiste lichaamshouding en ademhaling gaan hand in hand. Dit duo creëert niet alleen stabiliteit maar ook beweeglijkheid in het onderlichaam, bekken, onderbuik, middenrif, ribben voor en achter, sleutelbeentjes en schouderbladen in het bovenlichaam. Dit voorkomt tal van lichamelijke klachten.
  • Proprioceptie is het bewustzijn van beweging – Ademhaling creëert proprioceptie, het bewustzijn van hoe ons lichaam aanvoelt. Als je weet hoe iets aanvoelt, gebruik je het effectiever en efficiënter, wat leidt tot gecontroleerde en doelgerichte bewegingen.

Stap voor stap naar de perfecte ademhaling

De juiste ademhaling is een geleidelijk proces. Inademen begint van onderen, als het vullen van een glas water, terwijl uitademen zich van boven naar beneden beweegt, als het drinken van dat water. De actieve ademhaling in Pilates is eigenlijk gewoon een kunstje wat je kunt aanleren.

  • Adem in – Volg je wervelkolom van stuitje naar kruin om deze te verlengen. Activeer de onderbuik, expandeer langs je taille, over de ribben, sleutelbeentjes, tot aan de schouderbladen. Vul je longen volledig tot in de toppen. Lukt het niet in één keer, begin dan met stap 1 en bouw het verder op.
  • Adem Uit – Via de borst en laat je borstbeen naar beneden smelten, sluit de ribben rondom het middenrif, laat de schouderbladen zakken, trek de navel in en omhoog, en span de diepste buikspieren aan, zodat je de ribben van boven naar beneden naar binnen trekt.

Met elke bewuste ademhaling omarm je niet alleen de kracht van Pilates maar ook de kracht van je eigen lichaam. Het is een reis van beweging, balans, en ademhaling.