Pilates hielp Femke fit te blijven - Pilates Premium Place

Pilates hielp Femke fit te blijven

De hele maand oktober staat in het teken van borstkanker. Daarom geven we ditmaal graag het woord aan Femke. Zij heeft zelf borstkanker overwonnen en is tijdens haar behandelingstraject gewoon doorgegaan met Pilates. Ze vertelt graag waarom Pilates voor haar juist in die tijd onmisbaar was. 

Begonnen met zwangerschapspilates 

Femkes eerste kennismaking was in 2014, toen ze Diani’s naam tegenkwam in haar zoektocht naar beweging specifiek voor zwangerschap. “Ik was toen zwanger van mijn zoontje Lex”, vertelt ze. “Zwangerschapspilates trok me meer dan zwangerschapsgym of yoga. Het leek me iets actiever en dat paste beter bij mij.” Ook na haar zwangerschap bleef ze bij Diani Pilates volgen, ditmaal op de mat.  

“Diani kent elk lichaam dat voor haar ligt”, weet Femke. “Wanneer je bepaalde klachten hebt, of ergens last van hebt, dan heeft ze extra hulpmiddelen beschikbaar, past ze de oefening daarop aan of geeft ze je gerichte oefeningen welke de klachten kunnen verminderen.” 

Pilates op eigen niveau 

In 2016 kwam de diagnose borstkanker. “Toen ben ik niet gestopt met Pilates, maar ben ik juist doorgegaan”, legt ze uit. “Tenminste, voor zover mijn gezondheid dat toeliet. Ik heb wel eens een les voorbij moeten laten gaan als ik moe of beroerd was van de behandeling. Maar in de regel heb ik tijdens mijn gehele behandelingstraject – operatie, bestraling en chemo – de lessen van Diani gevolgd, naast wandelingetjes en klusjes in en om het huis. Ik vond het belangrijk om zo fit mogelijk te blijven.” 

In eerste instantie waren het klassikale lessen, maar op een gegeven moment bood Diani haar privélessen aan. Inmiddels was ze overgestapt naar haar favoriete vorm van Pilates: de Reformer. “Doordat ik niet in de groep meedeed had Diani alle aandacht voor me”, gaat ze verder. “Zo kon ze heel goed mijn energieniveau beoordelen. Ook weet ze goed welke oefeningen je juist wel en niet moet doen als je borstkanker hebt, en welke je in aangepaste vorm nog kunt doen. Diani kijkt en luistert goed zodat het niet te zwaar voor je wordt. Ook vond ik het fijn dat ik een bal mee naar huis kreeg, zodat ik thuis oefeningen kon doen. Bijvoorbeeld als ik er een keer een week niet bij kon zijn. De privélessen waren heel fijn. Het voelde voor mij zo veilig en vertrouwd bij Diani dat de pruik die ik droeg in de studio afging.” 

Intensief prettig 

“Pilates heeft me geholpen fit te blijven”, concludeert Femke. “Ook was ik in staat, doordat ik wekelijks een uurtje les volgde, om langdurige klachten langzaamaan weg te werken. Zo had ik oedeem (vocht) in mijn borst en een beperking aan mijn arm. Dankzij Pilates is dat door speciale oefeningen verdwenen en heb ik weer meer bewegingsvrijheid. Het is een effectieve manier om klachten aan te pakken.” 

“De Reformer vind ik het fijnst en het meest effectief. Je voelt dat heel je lijf moet werken, en je merkt dat wat je doet effect heeft. Je werkt aan je spieren, je bindweefsel, en natuurlijk je core. Het is intensief maar erg prettig!” 

Menu