Pilates speelt een belangrijke rol voor Johan - Pilates Premium Place

Pilates speelt een belangrijke rol voor Johan

Bewegen is goed voor onze gezondheid. Het is daarbij wel belangrijk dat je op de juiste manier beweegt en rekening houdt met de bouw en behoeften van jouw lichaam. Johan Ophorst (49) uit Meerhoven heeft dat persoonlijk ondervonden. Hij vertelt over zijn jarenlange zoektocht naar een oplossing voor zijn rugpijn en de belangrijke rol die Pilates daarin speelt.

Verkrampte spieren en hevige rugpijn

Ik heb vroeger heel veel aan sport gedaan en kreeg al op jonge leeftijd rugklachten. Dat heeft geresulteerd in jarenlang afwisselend extreem sporten en juist weer niet sporten, vele bezoeken aan de fysiotherapeut en regelmatig een afspraak bij het rugcentrum in Eindhoven. De rugpijn die ik ervaar ontstaat door verkramping van mijn spieren. Als dat gebeurt kan ik niet meer lopen, staan of zitten. De pijn werd in de loop der jaren steeds heviger. Uiteindelijk konden de fysiotherapeut en het rugcentrum ook niets meer voor mij betekenen”, vertelt Johan.

Johan besloot naar alternatieve therapieën te gaan zoeken. Johan: “Ik heb gekozen voor Body Stress Release therapie, dat heeft mij uiteindelijk geholpen om de kramp eruit te krijgen. Mijn spieren waren door het lange tijd niet kunnen sporten behoorlijk verslapt. De therapeut verwees mij door naar Pilates om te kijken of dat mij op lange termijn zou kunnen helpen om mijn spieren te versterken en daarmee nieuwe klachten te voorkomen. Zo kwam ik terecht bij Pilates Premium Place.

Aan de slag met het Backcare programma

Johan is in januari 2022 begonnen met het Backcare programma bij Pilates Premium Place. “Ik heb eerst een intake en een proefles gehad bij Diani. Ik ben altijd een fanatieke sporter geweest, van basketbal tot tennis, maar daarbij lag mijn focus op het spel en niet zozeer op mijn spieren. Mijn core spieren (rug-, buik-, bil- en heupspieren) waren dus behoorlijk verwaarloosd. Er kwam veel druk op mijn spieren door het jarenlang intensief sporten en daarbij werk ik in de ICT en zit ik veel gedurende de dag. Naarmate ik ouder word merk ik dat het intensieve sporten en vele zitten niet meer goed samen gaat, resulterend in steeds erger wordende klachten. Naar aanleiding van mijn klachten raadde Diani mij aan om te beginnen met het Backcare programma”, zegt Johan.

Tijdens het Backcare programma volg je 8 weken lang tweemaal per week een Reformer Pilates les onder intensieve begeleiding. Johan: “Het fijne is dat dit programma speciaal is afgestemd op mensen die regelmatig rugklachten ervaren. De focus ligt op het sterker maken van de core spieren en daarnaast doe je ook veel stretch oefeningen, om de spieren lang en soepel te houden. Er zijn maximaal drie deelnemers per les, zodat Diani veel persoonlijke aandacht en ondersteuning kan geven. Dat is ook de reden waarom ik ja heb gezegd, de persoonlijke aandacht.”

“Tijdens het programma moest ik oefeningen uitvoeren op een Pilates apparaat, genaamd de Reformer. Het apparaat en de persoonlijke begeleiding zorgen ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert. Ik ken genoeg mensen, waaronder ikzelf voorheen, die denken ‘ik kan het zelf wel’, maar als je het niet 100% goed doet train je niet efficiënt en kan het leiden tot ernstige klachten. Ik heb tijdens het programma geleerd dat het essentieel is dat je de oefeningen correct uitvoert. Ik sport al jaren, maar kwam er door de Pilateslessen achter dat ik het zelf eigenlijk niet goed deed. Bijvoorbeeld bij het planken, een bekende oefening, werd ik op veel plekken gecorrigeerd: daar iets hoger, daar iets lager. Nu kan ik de oefening op de juiste manier uitvoeren en dat is veel efficiënter voor het versterken van mijn lichaam en het voorkomen van klachten.”

Opbouwen en versterken

Het Backcare programma was Johan zo goed bevallen dat hij daarna door is gegaan met Pilates. “Ik volg nu één keer per week een Pilates reformer les bij Diani en één keer per week een Pilates mat les bij Olga. Ik merk dat twee keer per week echt het beste is. Ik houd zo de vooruitgang niet alleen in stand, maar word ook sterker. De oefeningen tijdens de gewone lessen zijn iets zwaarder dan tijdens het programma, maar dat is goed te doen, want de basis sterkte van mijn rug is een stuk beter dan in het begin. De allereerste Pilatesoefeningen die ik deed waren voor mij enorm zwaar, mijn spieren trilden al na drie of vier herhalingen. Ik ben in de afgelopen weken enorm vooruit gegaan”, vertelt Johan tevreden.

Ik ben me door Pilates ook veel bewuster geworden van mijn houding en mijn lichaam en hoe deze te gebruiken zonder deze overbodig te belasten. Ik til bijvoorbeeld anders, beter, met mijn buik- en rugspieren aangespannen en door de knieën. Ook het opstaan uit een stoel of bank doe ik nu op een andere manier. Ik span eerst mijn buik- en rugspieren aan en kan dan opstaan zonder mijn armen te gebruiken. Zelfs bij het lopen merk ik een verandering in mijn houding, ik kan beter alles overeind houden. Dat klinkt misschien gek, maar ik ben 2 meter en heb mijn hele leven gebasketbald. Ik heb een groot lijf dat ik dus overeind moet houden en daarbij zijn je core spieren heel belangrijk”, benadrukt Johan.

Persoonlijk aandacht

Johan deelt graag met anderen wat Pilates voor hem heeft betekend en nog steeds betekent. “Als er nieuwe sporters bij de Pilates zijn maak ik altijd een praatje en deel ik wat Pilates mij tot nu toe heeft gebracht. Ik kan mensen die net beginnen aanraden om te beginnen met privélessen of een speciaal programma. Dat heeft mij een enorm goede start gegeven. Je krijgt veel persoonlijke aandacht, leert precies hoe je de oefeningen moet uitvoeren en hoe je moet ademen. Pilates heeft namelijk een specifieke ademhalingstechniek die je onder de knie moet krijgen, zodat je de oefeningen optimaal kunt uitvoeren. Met een programma of privéles kunnen ze extra rekening houden met jouw behoeften en het langzaam opbouwen. Ik kan het iedereen aanraden!”, zegt Johan enthousiast.

Heb jij ook klachten? Zijn jouw spieren overbelast of juist verwaarloosd? Ervaar net als Johan de voordelen van Pilates. Al na een paar weken ervaar je de positieve veranderingen in lichaam, houding en mentale ontspanning, want dat is wat Pilates met je doet! Meld je direct aan voor een gratis proefles.

Menu